Skriv inn søkeordene dine

I vår søken etter mer kunnskap om utfordringene og mulighetene innenfor en bærekraftig livsstil, har vi tatt en prat med Danmarks Naturfredningsforening som i over 100 år har arbeidet for å bevare og skape mer natur. På gjøremålslisten deres står det blant annet at de skal arbeide for “rent drikkevann uten sprøytemidler”, “plass til sunne matvarer” og selvfølgelig “å beskytte og bevare naturen”.

Vi ble svært inspirert av praten med Sine Beuse Fauerby som er energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening. Under gir hun sine råd til hvordan forbrukerne kan spille en større rolle i den bærekraftige omstillingen. Les, og se hvordan nettopp du kan gjøre ganske mye.

 

Hva ser du på som den største trusselen mot naturen akkurat nå?

Produksjonen vår og forbruket vårt er årsaken til de største utfordringene vi står overfor akkurat nå. Klimakrise, plast i havet, overforbruk av jordens ressurser, og arter som forsvinner daglig – og alt er forårsaket av vår atferd på jorden. Det er en atferd vi er nødt til å endre hvis vi skal ha en bærekraftig fremtid.

 

Hvilke tre ting kan man som forbruker gjøre i dag for å ta bedre vare på naturen?

Som forbruker kan det av og til være vanskelig å se at handlingene dine kan gjøre noen helt umiddelbar forskjell. Men hvis vi er mange nok som etterspør og kjøper bærekraftige produkter, kan vi bidra til å endre produksjonen. Vi må være villige til å tenke kvalitet når vi kjøper. Vi må reparere ting som går i stykker, fremfor å kjøpe nytt, og så må vi i større grad gå fra å eie til å leie. Dette er noe av det du som forbruker kan gjøre:

– Vær med i deleordninger – for eksempel ordninger for bildeling eller deling av hageredskaper.

– Reduser forbruket ditt.

– Se etter miljømerkene – blomsten og svanen.

Har du noen formening om hva man kan gjøre for å skape et mer bærekraftig tankesett hos forbrukerne?

Vi i Danmarks Naturfredningsforening skulle gjerne ønske at det alltid var enklest og billigst å gjøre det som er mest miljøvennlig. Det vil si at man innfører en avgiftsstruktur som sikrer at de miljøvennlige produktene også er de billigste. Men siden det ikke er tilfellet for øyeblikket, må vi satse på å informere innbyggerne om hvorfor det for eksempel er viktig å kjøpe miljømerkede produkter.

Hvis du fikk mulighet til å bestemme én ting som danske, norske, finske og svenske forbrukere skulle gjøre i morgen, hva ville det vært?

Å endre kjøpeatferd. Vi må bevege oss fra å være klassiske forbrukere til å bli bærekraftige innbyggere, blant annet ved å redusere forbruket vårt vesentlig. Dette kan vi gjøre ved å kjøpe brukt og ved å sørge for at de produktene vi ikke lenger vil ha, blir gjenbrukt.

share
Neste innlegg