Skriv inn søkeordene dine

Halloween – eller allehelgensaften – har de siste årene fått innpass i Norden, og flere og flere har tatt uhyggen til seg. Vi vil selvfølgelig ikke gå glipp av sjansen til å skremme dere litt, men ta det likevel med ro. For hver skremmende opplysning om forbruket vårt har vi også konkrete råd om hva du selv kan gjøre med det.

 

Det er noe uhyggelig feil med det globale matvaresystemet vårt:

Landbruket står for 75 % av den globale skogryddingen og er den sektoren med høyest utslipp av drivhusgasser, etter energisektoren. Samtidig mener FNs mat -og landbruksorganisasjon at vi må øke matvareproduksjonen med 60 % for å holde tritt med befolkningsveksten. Dessverre går en tredjedel av all verdens mat til spille, noe som årlig tilsvarer cirka 1,3 milliarder tonn mat.

 

Hva kan du gjøre?
Selv om utfordringen kan virke uoverskuelig, kan du aktivt gjøre noe for å oppnå et mer bærekraftig matvaresystem. Kjøp lokale og bærekraftige varer, spis mindre kjøtt, og velg dyrevelferd. Da kommer du langt på vei. Les innlegget vårt om hvordan du legger en bærekraftig kostplan her.

 

Det finnes skremmende lite rent vann:

Bare 0,5 % av jordens vann egner seg til å drikke, og den globale landbrukssektoren bruker 70 % av det. 663 millioner mennesker lever i dag uten tilgang på rent vann, og hvis vi ikke endrer vannforbruksmønsteret vårt, kommer vi i 2030 til å oppleve et globalt vannunderskudd på 40 %.

 

Hva kan du gjøre?
Ettersom vann dessverre ikke er en uuttømmelig ressurs, gjelder det å bruke det fornuftig. Du kan for eksempel vaske grønnsaker i en balje i stedet for å la vannet renne, eller du kan bli bevisst på hvor mye vann som går med til ulike matvarer, og bruke det som holdepunkt. Se blogginnlegget vårt om hvordan du kan spare vann her.

 

Vi bruker sjokkerende mye svart energi

Elektrisitet og varmeproduksjon er den største kilden til utslipp av globale drivhusgasser. Selv om grønne energiformer som sol- og vindenergi vinner frem, har andelen energi som stammer fra fossile brennstoffer, bare falt 5 % i perioden 1970 til 2014 – fra 86 % til 81 %.

 

Hva kan du gjøre?
Det finnes en rekke smarte måter å spare energi på. Du finner noen av dem ved å lese videre på siden her. Det vi vet mest om er hvor viktig det er å investere i energibesparende apparater fra starten av, slik at du har et godt utgangspunkt for å bruke mindre energi. Og selvsagt velge grønne energikilder når det er mulig!

 

share
Neste innlegg