Skriv inn søkeordene dine

Julen er en tid med kjærlighet, kos – og overflod. Bare tenk på de mengdene gavepapir som år etter år smykker gavene i et kort øyeblikk, for deretter å ende sammenkrøllet i søppelbøtta. Eller på all den maten som ikke blir spist. Heldigvis finnes det mange måter du kan gjøre julen litt grønnere på – uten å gi avkall på gledene ved jul.

 

Her er de 7 beste tipsene våre til en mer bærekraftig jul:

1. Hvis lyskjeder er noe du bare ikke kan være foruten i julen, så sørg for å velge lyskjeder med LED-pærer, ettersom det er den mest energivennlige varianten. Du kan også kjøpe små telys med LED-pærer til julestemningen innendørs – så slipper du forurensningen som følger med stearinlys.

2. Hvert år bruker vi tonnevis av gavepapir, som bare blir krøllet sammen og kastet. Er ikke det sløsing med verdifulle ressurser og penger? Det finnes for eksempel gavepapir for gjenbruk som du kan bruke om igjen år etter år. Et annet alternativ er å bruke gamle aviser til å pakke inn gavene med.

3. OK, vi innrømmer det, det er ikke bare enkelt å gjøre julematen mer bærekraftig, siden den tradisjonelt sett består av kjøtt som krever mye ressurser å produsere. Hvis du ikke har tenkt å overraske familien med å arrangere vegansk jul, kan du vurdere å servere mindre kjøtt, økologisk kjøtt eller kjøtt fra lokalområdet, og fylle på med lekre julesalater.

4. Når du likevel ser at du har laget for mye mat, så sørg for å redusere matavfallet.  Bruk for eksempel ribberester som pålegg dagen etter, eller sørg for at det er plass til restene i fryseren. Men det beste er jo hvis du i utgangspunktet er forsiktig med hvor mye mat du lager.

5. Visste du at det går an å kjøpe økologiske juletrær? Disse er dyrket med ekstra omsorg for miljøet. Husk også å levere treet til en gjenbruksstasjon når julen er over, eller bruk det til å lage noen fine treredskaper av. Et annet og enda enklere alternativ er å kverne det til treflis som du kan bruke i hagen.

6. Hva er vel julen uten gaver? Det er nå en gang en stor glede å gi til andre, men en gave kan også være bærekraftig. Du kan for eksempel gi søsteren din den genseren hun alltid låner av deg, eller noen andre kule gjenbruksklær. Du kan også gi en gjenbrukskaffekopp til moren din som alltid kjøper kaffe i pappkrus. Det er mange fine bærekraftige gaver på markedet – det gjelder bare å tenke i de banene.

7. Hva med å gi deg selv en juleutfordring? Du kan for eksempel gjøre en avtale med deg selv om at julen skal være plastfri. Si nei til plastposer i butikkene (du har selvfølgelig med deg handlenettet), ikke kjøp gaver i plast, og unngå plastpynt – pynten kan du lage selv med de yngste i familien.

 

Alle vi i LG-teamet ønsker deg en gledelig og grønn jul!

share
Neste innlegg