Skriv inn søkeordene dine

av Sami Tallberg

Det viktigste når det gjelder bærekraftig forbruk, er å leve i harmoni med naturen rundt oss og bruke sesongråvarer fra lokale bønder. Dette er helt selvsagt for meg nå, og jeg kan ikke forestille meg å leve på noen annen måte. Men det har ikke alltid vært slik.

Dette med å leve i harmoni med naturen begynte for meg i Kent i Storbritannia i 2004 da Miles Irving, som er matsamler og ekspert på mat man kan finne i naturen, tok meg med på min første “matsamle-tur” for å plukke strandkål, vill fennikel, vill engelskkarse og soppen vårfagerhatt. Den dagen ute ved kysten og langt inni skogen med sildrende bekker gjorde at livet mitt tok en ny vending. Jeg gikk fra å leve et stadig mer hektisk storbyliv i London til nesten daglig å tilbringe tid ute i naturen. Jeg gjorde en helomvending som har fått utrolig mye å si for livet mitt.

Siden 2008 har jeg vært tilbake i Helsinki og Finland, og jeg har innsett hvor privilegerte vi i Norden egentlig er. Det er vill og helt ren natur overalt her. I tillegg har vi allemannsretten i Sverige, Finland og Norge – og en litt mildere versjon i Danmark. Friheten til å vandre omkring kan faktisk sammenlignes med å vinne i lotto hvis du virkelig tenker over det. Tenk å kunne plukke alle slags ville planter, bær og sopp når som helst, hvor som helst og så mye du vil! Det er helt utrolig vakkert. Jeg synes det beste navnet på dette er NATURENS SPISKAMMERS, som er åpent døgnet rundt, og alt er gratis.

Nå bruker jeg 100 forskjellige planter, omtrent 40 ulike sopper og nesten 10 ulike ville bær. Disse matvarene er utrolig næringsrike og spennende, og det er ren og skjær mindfulness å plukke dem ute i naturen. Er det rart dette nå er noe av det viktigste i livet mitt?! Det er så mye mer enn bare en snobbete ting å fortelle andre om.

Denne måten å leve på er også den aller beste for genene våre og gjør oss både glade og friske. Denne trenden med å bruke ville planter startet på eksklusive restauranter i mikroskala, men jeg håper den fortsetter å blomstre. Heldigvis har trenden de siste fem årene allerede gått kraftig oppover, og nå har det også nesten blitt en trend i matvareforbruket vårt.

Dessuten har du muligheten til å kombinere all denne ville og fantastiske maten med lokalt produsert mat – hva mer trenger du? Jeg trenger i alle fall ikke mer enn dette. Det er en helt enestående situasjon vi har her i Norden. Hvis vi ser fremover, er denne stødige og bærekraftige livsstilen noe vi også bør lære bort til kommende generasjoner.

 

Sami Tallberg er en prisbelønt kokk, forfatter, matsamler og biohacker som har spesialisert seg på i høyeste grad sesongbaserte, lokale og viltvoksende matvarer, og som har en lidenskap for det “new wave” vegetariske kjøkkenet og rå mat. Mer informasjon om Samis eventyr og tjenester: 

www.samitallberg.com
Instagram: @samitallberg

share
Neste innlegg