Skriv inn søkeordene dine

 Viktigheten av vann kan knapt overdrives, og det blir bare viktigere etter hvert som jordas befolkning vokser. Ved å spare på vannet kan du være med på å sikre rent grunnvann i fremtiden. Sløsing med vann er dessuten sløsing med penger – som du sikkert kan finne noe annet å bruke på. Men hvordan er egentlig vannforbruket i Norge sammenlignet med de andre landene i Norden? Og hvordan kan du spare vann?

Hvis vi sammenligner vannforbruket i de nordiske landene med hverandre, tegner det seg følgende bilde:


Nordmennene og svenskene ligger på topp med henholdsvis 160 og 158 liter per person per dag. Finnene bruker 140 liter vann per person per dag, mens danskene er helt nede i 107 liter vann per person per dag.

Men uansett om du befinner deg i den ene eller den andre enden av skalaen, kan du bli flinkere til å spare på vannet. Les mer her:

 

Klesvask

Å spare vann i forbindelse med klesvask starter allerede når du kjøper vaskemaskinen. Ikke kjøp en maskin som er for stor, og se etter en modell som bruker lite vann. Vask ved så lav temperatur som mulig og hopp over forvasken. Vaskemaskiner med dampteknologi gjør tøyet rent med et lavere vannforbruk.

Oppvask

Bruk balje eller sett en tett propp i oppvaskkummen i stedet for å la vannet renne. Det kan også være lurt å montere vannbegrensere på husets blandebatterier. Da er du allerede godt i gang med å spare vann. Har du oppvaskmaskin, bør du fylle den helt opp før du setter den på.

Personlig hygiene

Skru igjen kranen mens du pusser tennene. Du trenger overraskende lite vann til tannpussen, så det er ingen grunn til å la det stå og renne. Øv deg på å ta kortere dusjer. Sett eventuelt på en alarm den første tiden, inntil den innebygde klokken din er stilt inn på fem minutter.

Toalettbesøk

Et eldre toalett bruker typisk 9–12 liter vann hver gang du spyler ned, mens nyere vannbesparende toaletter ikke bruker mer enn 2–4 liter vann per nedspyling. Det blir dermed mye å spare på å skifte ut et gammelt toalett med et nytt.

Mat og drikke

Har du tenkt over at du kan bruke en balje når du vasker grønnsaker? Det er ingen dårlig idé i stedet for å la vannet renne. Bruk minst mulig vann også når du koker grønnsakene. Da bevarer du smaken og næringsstoffene bedre. Og hvis du har en flaske med vann stående i kjøleskapet, slipper du å la vannet i kranen stå og renne lenge hver gang du har lyst på et glass skikkelig kaldt vann.

 

 

share
Neste innlegg