Skriv inn søkeordene dine

Av Johanne Houge

 

Pass på bien! Det er ikke slik at vi prøver å advare deg om at du kan bli stukket. Tvert imot.

I dag er det bien som trenger din beskyttelse. Bier over hele kloden er i tilbakegang, og det kan potensielt true viktige deler av matvareproduksjonen vår som er avhengig av at nettopp biene bestøver plantene. Vi kan faktisk takke biene for hver tredje bit mat vi spiser.

Forskerne er på saken og forsøker å finne de konkrete grunnene til at biene forsvinner i et så drastisk omfang. Man vet allerede nå at menneskets bruk av pesticider og monokulturen i landbruket (store marker uten ugress og blomster) har en stor del av skylden.

Du kan være med på å skape et bærekraftig livsgrunnlag for biene i Norden. Les mer nedenfor, og se hva du kan gjøre.

 

Plant blomster som biene liker

Har du hage, eller kanskje en balkong? Da kan du plante for eksempel solsikker, lyng, lavendel eller krydderurter. Disse tar seg godt ut på både balkongen og i hagen, og biene elsker dem. Se en mer utførlig liste her.

 

Dropp giften

Gift i hagen er unødvendig. Mange sprøytemidler inneholder stoffer som påvirker biene negativt, og som kan svekke eller drepe retningssansen deres.

 

La det gro

La gressklipperen stå, og la det gro vilt i hagen – for eksempel mens du er på ferie. Du kan også dedikere et hjørne av hagen til bier, og plante noen av plantene som biene liker. Slik kan det være ditt eget lille bie-fristed.

 

Bygg et biehotell

Hvis du vil gjøre bidronningen ekstra glad, kan du bygge ditt eget biehus. Da har hun et sted hun kan slå seg ned med familien når våren melder sin ankomst. Finn en byggeguide her.

 

Kjemp for det ville landskapet

Bier trenger variert natur med blomster og busker. Så følg med på om disse områdene forsvinner i lokalområdet ditt, og kontakt eventuelt den lokale naturfredningsforeningen for å høre hva du kan gjøre.

 

Velg økologisk

I økologisk matproduksjon bruker man ikke sprøytemidler som skader bier eller andre dyr. Ved å kjøpe mer økologiske produkter bidrar du til en mer bievennlig matproduksjon.

 

Johanne Houge er rådgiver i Naturvernforbundet og arbeider blant annet med forbruker- og klimakampanjer. Naturvernforbundet er Norges eldste miljøorganisasjon og har fokus på blant annet miljø- og naturbeskyttelse, klima og energi.

share
Neste innlegg