Skriv inn søkeordene dine

Av Rania Rönntoft.

 

Det er stille og fredelig, katten min ligger og sover på sengen, og kaffen er snart klar. For noen år siden valgte jeg å flytte fra storbylivet med betong, stress og kjøpejag og ut på landsbygda i Norrland i Sverige. Jeg har lagt om livsstilen, og nå lever jeg et mer bærekraftig liv fullt av tid, energi og livskvalitet. Men forandringene jeg har gjort, krever ikke at man bosetter seg ute i skogen. Jeg bruker begrepet slow living, og det er noe man kan leve etter uansett hvordan og hvor man bor.

Slow living innebærer å roe ned og være mer til stede i livet, noe som gir en mer bærekraftig hverdag. Jeg endret livet mitt for helsens skyld, for å oppnå indre bærekraft. Men samtidig har livsstilen min også blitt mer klimasmart.

I dag er samfunnet bygd opp rundt normen om at vi skal jobbe mye, gjøre karriere og bo i et stort hus, forbruke store mengder og samtidig ha tid til familieliv og fritidsaktiviteter. Vi har verken tid eller energi til å virkelig nyte livetDette er ikke et system som er bærekraftig, verken for helsen vår eller klimaet.

Jeg har valgt en jobb der jeg kan styre arbeidstiden min selv, og der jeg er stedsuavhengig. Jeg jobber hjemmefra som frilansfotograf. Jeg har også valgt å skalere ned og bo på færre kvadratmeter, noe som har ført til at jeg forbruker mindre og smartere og har et mindre økologisk fotavtrykk. Gjennom å shoppe mindre – og kjøpe brukt når jeg først gjør det – og ved å lære mer om selvhusholdning, å finne ut hva naturen har å by på, og å sette større pris på det jeg har, lever jeg mer miljøvennlig og har det mye bedre.

Jeg føler meg vanvittig rik. Ikke på penger eller ting, men på tid og opplevelser. Det beste i livet kan være noe så enkelt som å velge å nyte en rolig morgen i sengen med katten og noe inspirerende å lese på. Å gå barføtt i gresset, plukke ville blomster eller impulsivt springe ned til sjøen for å se tåken som speiler seg i vannet.

Vet dere hva alle disse små, fine stundene i livet bidrar til? Livskvalitet. Og det er det som til syvende og sist gjør oss lykkelige. Jeg kan ta meg tid til å la jobben ligge en stund og bare nyte alle livets herlige stunder akkurat når de skjer.

Jeg har råd til å jobbe mindre og leve mer.

 

3 TIPS

1. Ro ned og skaler ned

Ved å skalere ned og bo på færre kvadratmeter får du et mindre hjem og færre ting som krever energi i form av at du må ta deg av det. Du trenger ikke varme opp like mye, og med en gang lever du litt mer miljøvennlig, samtidig som det er bra for helsen din, og du får tid og penger til overs.

2. Minimalisme

Når du bor på færre kvadratmeter, kan du ikke ha like mange ting, og det gjelder å forbruke mindre og smartere. Spar penger og invester for eksempel i énskikkelig god vinterjakke som passer til alt du har av klær. Vi innbiller oss at mange valgmuligheter er et gode, men faktum er at det stresser oss. Du slipper nå de store kvalene med å velge hvilken jakke du skal ha på deg om morgenen, og i lengden sparer du penger på investeringen, samtidig som du lever mer miljøvennlig ved å forbruke mindre og smartere. Husk også å ta vare på de klærne og tingene du allerede har.

3. Vær til stede

Når du ikke har like mange ting og heller ikke et stort hjem å ta deg av, er det på tide å tenke på deg selv. Vær oppmerksom og til stede i hverdagen. Det er ikke bare i helgene når det er fint vær, at du kan gjøre noe morsomt eller slappe av med en god bok – alt dette kan du fint gjøre i ukedagene også. Og hvis du roer ned og er mer oppmerksom på livets mange små detaljer, kommer du til å oppdage mye i deg selv og i omgivelsene dine. Blant annet hvor fint trærne speiler seg i morgenkaffen, tåken når du er på vei til jobb, eller hvor vakkert solen skinner inn i huset på ettermiddagen.

Når vi har det bra og er i harmoni med oss selv, har vi lettere for å ta vare på alt rundt oss. Kanskje må vi oppnå indre bærekraft før vi kan leve mer klimasmart?

 

Rania Rönntoft bor ute på landsbygda i Matfors, utenfor Sundsvall i Sverige, sammen med samboeren Andreas og kattene deres, Ellie og Molly. Der jobber hun hjemmefra som frilansfotograf og blogger.

Besøk henne på www.rowantree.se

share
Neste innlegg