Skriv inn søkeordene dine

Hva er bærekraftig kost og hvordan kommer du i gang med det? Det kan være vanskelig å finne frem i jungelen av kostråd. Men som vi har skrevet før er bærekraftig mat også sunn mat. Derfor er det gode grunner til å spise mat som både er bra for deg og for planeten som skal produsere den.

I Norden har tanken om rene, lokale og bærekraftige matvarer skapt matbølgen som også er kjent som Ny Nordisk Mat. I 2004 skrev 12 nordiske kokker et manifest for det nordiske kjøkkenet. Ambisjonene var høye og gikk blant annet ut på å slå fast at det nordiske kjøkkenet faktisk kan måle seg med de beste kjøkkener i verden. Det lyktes de i høy grad med.

Restauranten Noma, som ble etablert ut fra prinsippene i manifestet, ble kåret til verdens beste restaurant tre år på rad, og flere nordiske kokker har oppnådd internasjonal anerkjennelse for arbeidet de har gjort med utgangspunkt i manifestet.

Du kan også ta i bruk prinsippene selv for å bli mer bærekraftig på kjøkkenet. Her kan du lese en forkortet versjon av noen av prinsippene:

– Kjøp råvarer som er i sesong, så langt det er mulig. De har ikke blitt fraktet så langt, og de gjenspeiler det klimaet de er produsert i.

– Kjøp lokale råvarer, så støtter du lokale matvareprodusenter, og du får en direkte forbindelse til det du spiser og dem som har produsert råvarene. Den lokale fiskehandleren gir deg sikkert også mer enn gjerne tilberedningstips.

– Gjør etikk til en ingrediens i maten. Vær nysgjerrig på hvordan dyrene har hatt det, før de ble til matvarer. Kjøper du økologiske grønnsaker, kan du blant annet også være sikker på at det er tatt hensyn til jorden i produksjonsprosessen.

– Lær å lage sunn mat. Det finnes mange gratis inspirasjonskilder til hvordan du kan tilberede sunn mat, slik at den også smaker fantastisk. Se for eksempel her.

– Gjør det enkelt. Smaksløkene våre har opp gjennom tidene vent seg til at mat skal smake mye – men god mat trenger ikke å bestå av mange ingredienser. Velg heller få, men gode råvarer, så kommer smaken av seg selv.

Les hele manifestet her.

share
Neste innlegg