Skriv inn søkeordene dine

Visste du at bilkjøring alene er ansvarlig for rundt 12 % av de samlede CO2-utslippene i Europa? Det er ikke så rent lite.  Det er altså store gevinster å hente ved å la bilen stå i ny og ne, og i stedet velge et mer bærekraftig transportmiddel.

Les videre, og få inspirasjon til hvordan du kan gjøre bærekraftig transport til en del av hverdagen din. Det er faktisk ikke så vanskelig.

 

Ja, ja… sykkelen, det har vi hørt før…

Men visste du at arbeidsplassen din kan spille en rolle når det gjelder å gjøre det morsommere å sykle til jobb? Det handler om å tilby gode sykkelforhold, dusjmuligheter når du kommer frem, eller til og med tilby sykler til utlån. Da trenger du ikke å ta taxi til det neste møtet. I stedet kan du ta sykkelen og bruke turen til å tenke gjennom møteagendaen.

Hvis ikke arbeidsplassen selv har tenkt på det, kanskje du skal ta det opp på neste møte? Du kan for eksempel nevne at aktive medarbeidere i gjennomsnitt har fem færre sykedager i året enn inaktive medarbeidere.

 

Barne- og miljøvennlig transport

Det å få barn snur som kjent opp ned på alt. Men det trenger ikke føre til at du må endre transportvanene dine. Du kan fint bruke en transportsykkel til å transportere både deg selv og 1–2 barn. Og skal du lenger enn bare til barnehagen og tilbake, så finnes det også elektriske transportsykler som enkelt tar deg dit du skal. Du får samtidig mosjon, i tillegg til at barna lærer seg gode sykkelvaner. Du kan også bruke en slik sykkel når du skal til IKEA.

 

Fremtiden er elektrisk

Bilprodusenten Volvo har så stor tro på en grønn fremtid for planeten at de i sommer kunngjorde at de, fra 2019, vil fase ut forbrenningsmotoren. I stedet satser de nå alt på å lage biler med el- og hybridmotor. Det går også veldig bra med salget av el- og hybridbiler i Norden – dog noe bedre i enkelte land fremfor andre.

I Norge går det spesielt bra. Her ble det solgt totalt 45 384 batteridrevne biler i 2016. Det utgjør hele 73 % av det samlede salget i Norden. Sverige kommer på andreplass med 21 % av det samlede salget, etterfulgt av Danmark og Finland med henholdsvis 3 % og 2 %.

 

Del på bilen

Det finnes selvfølgelig omstendigheter som gjør at det ikke er mulig å transportere hele familien og en Billy-hylle fra IKEA på sykkelen, og bil er helt nødvendig. I så fall kan du eventuelt dele bilen din med andre. Det finnes flust med apper på nettet for samkjøring og bildeling. Eller du kan gjøre som man gjorde før i tiden, og høre om noen fra jobb skal samme vei som deg.

share
Neste innlegg