Skriv inn søkeordene dine

Vet du hva en UFO er? Nei, jeg snakker ikke om “The X-Files”. Det er ikke en flygende tallerken. Det er et uidentifisert fryst objekt.

Som bor i fryseren din. Bokstavelig talt.

En spørreundersøkelse, nylig utført av Epinion for Stop Wasting Food, avslørte at bortimot annenhver danske har UFO-er i fryseren. Vi lurer oss selv til å tro at vi tar vare på gode rester – og så kaster vi dem et år senere. Man finner trolig noenlunde tilsvarende resultater i hele Norden.

Vi har vel alle vært der. Vi har rester etter middagen som vi vil ta vare på, så vi fryser dem ned. Senere glemmer vi hva vi har fryst ned.

Et år går, kanskje to. Da blir de gode restene til en UFO – et uidentifisert fryst objekt.

En dag må vi rydde i fryseren, og da finner vi disse UFO-ene. Da har det gått så lang tid at vi ikke husker hva UFO-ene er. Dermed ender de opp i søpla.

Og så gjentar vi hele prosessen om og om igjen. Vi skaper flere UFO-er.

Pengene våre, tiden vår, god mat, samt ressurser og til og med dyreliv – alt dette havner i søpla.

Fryseren blir bare det siste stoppet før søppelbøtta. Skummelt, eller hva, Mulder!

Når vi ikke ser problemet, glemmer vi det også. Det er grunnen til at vi lurer oss selv når vi fryser ned rester bare for å glemme dem og la dem bli liggende langt nedi bunnen av fryseren.

Årsakene til at UFO-ene oppstår er mange.

Du glemmer maten, du glemmer å notere datoen du fryste ned maten, du fryser ned for store porsjoner, og du har ikke kontroll på hva du har i fryseren.

Hvis du ikke vil at fryseren din skal være en hangar for UFO-er, er du nødt til å gjøre noe med dem.

Her er noen enkle tips for å unngå å kaste mat i fryseren:

Frys ned maten i mindre porsjoner. Hvis du fryser ned to liter med chili con carne, må du faktisk spise opp to liter med chili con carne når du tar det ut av fryseren. Frys heller ned flere mindre porsjoner.

Sørg for å ha kontroll på hva du har i fryseren. Merk maten du fryser ned med dato, og lag en oversikt over hva du har i fryseren. Slik blir det lettere å finne igjen maten du har der. Oppbevar rester på et lett tilgjengelig sted i fryseren, slik at du alltid husker å bruke dem.

Sett av dager der du tømmer fryseren, slik at du får spist opp alle rester. Finn en dag omtrent en gang i måneden der du bestemmer deg for å spise rester fra fryseren. Husk spesielt på å ha dager der du tømmer fryseren/kjøleskapet før høytider som jul, påske, 17. mai osv. Slik får du plass til alle de gode restene fra jule- eller påskemiddagene.

Tenk på temperaturen. Det skal være mellom 3 og 5 grader i kjøleskapet, og –18 grader i fryseren. Pass på at du har riktig temperatur – da tar du bedre vare på maten.

Og til slutt: Ikke lag mat til 8 personer hvis det kommer 4. Mange har en tendens til å lage og servere altfor mye mat. Det er en god idé å lage 30 % mindre mat, samt å beregne porsjonsstørrelser før du setter i gang med matlagingen. Dessuten, hvis du bruker mindre tallerkener på middagsbordet, sørger du også for at mindre mat går til spille. Jo større tallerkenen er, jo mer fristet blir du til å fylle den opp. Mindre tallerkener forhindrer også overspising.

Men hvorfor bry seg med alt dette?

Det handler ikke bare om bortkastet tid, bortkastede penger, mat som kastes, og økt karbonavtrykk.

Det har også med moral å gjøre.

I en verden der hvert niende barn og hver niende mann og kvinne sulter, kan vi ikke fortsette å kaste mat slik vi gjør i dag. Heldigvis kan vi alle gjøre noe med matkastingen allerede nå i dag.

Så hva venter vi på?

 

Av Selina Juul, grunnlegger av bevegelsen Stop Wasting Food, TEDx-taler og blogger for The Huffington Post, USA

share
Neste innlegg